Traditional Chinese Medicine (TCM)

“Traditional Chinese Medicine ” (TCM) is een volledig oosters medisch systeem dat lichaam en geest als energieën beschouwt en behandelt.

Helaas klinken vele omschrijvingen, als het om energetische behandelingen gaat, vaag en zweverig. Deels komt dit door de onbekendheid met het begrip energie en deels door de manier van beschrijven. Dat is jammer, want het  is een overzichtelijke geneeswijze die al eeuwen beoefend wordt door miljoenen mensen en ouder is dan de westerse geneeskunst. Wij zullen in de praktijk dan ook zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe u behandeld wordt en wat voor resultaat u mag verwachten.

Als onderdeel van “Traditional Chinese Medicine (TCM)” is acupunctuur het meest bekend. De behandeling met Chinese kruiden, massage (Tuina, GuaSha), moxa en cupping behoren eveneens tot de genezende tak van TCM.

Verder zijn er nog drie preventieve methoden binnen de TCM:  de bewegingsleer (Tai Chi, Qi Gong), de voedingsleer, en de filosofie en leefadviezen. Doel van deze preventieve methoden is om de gezondheid te behouden.

In onze praktijk kunt u voor alle methodes van de TCM terecht.

Image

Behandeling

Wanneer u voor een behandeling komt, krijgt u eerst een uitgebreid gesprek waarin u over uw klacht of ziekte kunt vertellen. Daarna volgt een onderzoek door middel van tong bekijken en pols voelen. Tijdens het eerste consult wordt u tevens  behandeld. Uitgebreide informatie over het stellen van de diagnose vindt u op de website van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur).

Ellen heeft samen met Berk Yelim (medisch technisch tekenaar) een serie unieke tekeningen ontworpen, te zien aan het eind van deze webpagina, welke u laten zien wat er precies gebeurd bij het aanprikken van een acupunctuur punt. Gekozen is voor het  punt Tai Chong – het 3e punt van de levermeridiaan op de voet. De energiestroom wordt verbeeld door de blauwe lijn. De tekeningen tonen u op welke indicaties/symptomen dit punt zijn werking heeft. U kunt de betreffende organen (baarmoeder, navel, lever en het hoofd) op de tekening aanklikken, waardoor zich nieuwe tekeningen ontvouwen ter verduidelijking van de indicaties/symptomen.

Curatief

Acupunctuur

Tijdens een acupunctuurbehandeling brengt de acupuncturist  een naald in de huid op specifieke punten, de zogenaamde acupunctuurpunten, die zich bevinden op de meridianen; de energiebanen in uw lichaam. Door deze punten aan te prikken, kan de acupuncturist de aandoening in uw lichaam beïnvloeden, waardoor uw klachten kunnen afnemen of verdwijnen.

Abdominale acupunctuur : ook wel buikacupunctuur genoemd. Bij deze vorm van acupunctuur worden de klachten behandeld via punten op de buik. Een effectieve therapie gericht op onder andere pijnbehandelingen in het lichaam. Zowel voor acute als chronische pijnen. Al tijdens de eerste behandeling vermindert de pijn.

U kunt via deze link  zien bij  welke aandoeningen acupunctuur kan ondersteunen.

Kinderacupunctuur

Bij kinderen tot 13 jaar liggen de meridianen nog meer aan de oppervlakte en daarom kunnen bij hen de behandeltechnieken lichter worden uitgevoerd. Een massagevorm kan al voldoende zijn, of soms slechts kort de naald in de huid laten. Hierdoor zijn de behandelingen minder belastend en ervaren kinderen nauwelijks ongemak.

Moxa

Moxa is een speciaal kruid; bijvoet (artemisia vulgaris)  genaamd. Moxa wordt òf direct op de huid òf op de naald geplaatst met als doel  te verwarmen. Er zijn veel aandoeningen die verbeteren als er warmte-applicatie wordt toegepast. Moxa kan ook preventief worden gebruikt.

Cupping

Cupping is het vacuümzuigen van de huid boven een acupunctuurpunt of een bepaald pijnlijk huidgebied. Dit gebeurt met een glazen of plastic bol. Het doel hiervan is het stimuleren van de huid boven het acupunctuurpunt en/of het verbeteren van de circulatie in een bepaalde zone. Dit bereiken we met behulp van een massagetechniek.

Massage

Er zijn twee technieken. Bij Tuina wordt druk uitgeoefend op de meridianen en specifieke punten, waardoor de energie (weer) vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Met  GuaSha gebruikt men voorwerpen waarmee men over de huid schraapt boven de meridianen en specifieke punten.  Deze techniek werkt dieper dan Tuina.

De Chinese kruiden die wij gebruiken zijn alle van biologische cultuur, vrij van gifstoffen of bestrijdingsmiddelen en verkregen via erkende Chinese kruidenapotheken in Nederland.

Ook met kruidentherapie kan uw klacht worden behandeld. Er zijn kruiden die worden ingenomen als poeder, pillen of drank (=decoct). Kruiden kunnen ook via de huid invloed op uw klachten hebben. Tot dit doel worden ze dan verwerkt in kompressen, crèmes,   neus,- oor,- of oogdruppels, of zetpillen. U kunt ook combinatiebehandelingen krijgen van kruiden met acupunctuur (etc.)

Preventief

Voedingsleer

In de Chinese voedingsleer kijkt men naar wat uw lichaam precies nodig heeft om gezond  te worden en blijven! Voeding dient daarbij als medicijn en als preventie. Uw acupuncturist onderzoekt u en geeft advies op maat. Zij zal u voorzien van recepten en manieren om deze klaar te maken. Verandering van voeding heeft soms al binnen enkele weken effect op uw gezondheid.

Filosofie &  leefadviezen

De twee filosofen Lao Tse en de Confucius hebben de basis gelegd voor deze leer.  

Alhoewel wij ons al jaren verdiepen in de taoïstische en boeddhistische leerboeken, de meditatie en de oosterse filosofie met haar leef adviezen (uitgebalanceerde geest in een gezond lichaam), zullen we dit niet ongevraagd uitdragen. Maar mocht u hierin geïnteresseerd zijn, aarzelt u dan niet hiernaar te vragen!

Tai Chi / Chi Gong

Hier besteden wij veel aandacht aan, u vindt dit terug in het speciale thema op de website.

Ellen Is lid van de NVA (Nederlandse vereniging voor acupunctuur) en NVF (Nederlandse vereniging voor Fytotherapie) =  planten,- of kruidengeneeskunde.

Specialisaties: 

De TCM omvat veel behandelindicaties, wat betekent dat u voor diverse klachten onder behandeling kunt komen. Ellen heeft zich gespecialiseerd in pijnklachten, complementaire zorg bij kanker, chronische ziektebeelden, infertiliteitsproblemen, menstruatie -en overgangsklachten, kinderacupunctuur, burn-out en vermoeidheid- of stress-syndromen. Door haar paramedische achtergrond (fysiotherapie) kan zij  de klachten aan het bewegingsapparaat goed doorgronden.

Tekeningen ter illustratie van het aanprikken van acupunctuur punt Tai Chong – het 3e punt van de levermeridiaan op de voet.