Tai Chi / Qi gong

Als preventief onderdeel van de  “Traditional Chinese Medicine” (TCM) spelen Tai Chi en Qi gong een grote rol. Tai Chi is een manier van bewegen die ontwikkeld is vanuit de krijgskunst, maar tegenwoordig ook wordt beoefend om tot diepe rust en ontspanning te komen. Tai Chi bestaat uit een aaneenrijging van bepaalde bewegingen: de vorm.

Qigong is een  onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, dat zich richt op het beheersen van de “levensenergie” (Qi). De oefeningen zijn korter en eenvoudiger dan van Tai Chi. Het doel van zowel Tai Chi als Qi Gong is de gezondheid en persoonlijke groei te stimuleren.

Er zijn diverse varianten van Tai Chi en Qi Gong. Wij geven les volgens de  “Tai Chi for Arthritis and Fall prevention“-methode. Dit is een vorm die ontwikkeld is door Dr. Paul Lam  en de artritis-vereniging uit Australië. Deze stijl, gebaseerd op de Sun-methode gecombineerd met Qi Gong oefeningen, wordt wereldwijd door miljoenen mensen beoefend. 

Wij hebben meer dan 15 jaar training in de Tai Chi Chuan (Yang) stijl. Onze leermeesters waren Benjamin Pang Jeng  Lo, Nellie Klabbers en Iona Zwennis, en de medische Qi Gong style volgens de methode van Master Lam Kam Chuen. Bovendien zijn wij bevoegd  in het lesgeven van de “Arthritis”-stijl van Dr. Paul Lam. Wij nemen zelf elke twee jaar deel aan supervisie bij Dr Paul Lam of zijn master trainers.

Onze Workshop

Voor wie is onze workshop bedoeld?

Onze workshop is speciaal voor mensen die gewrichtsklachten hebben: artritis, artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie, maar natuurlijk ook voor mensen die last hebben van spanningen/stress en vermoeidheidsyndromen (burn-out).

Deze vorm van Tai Chi kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.

Pijn, stijfheid en de angst voor meer schade aan de gewrichten, kunnen mensen ervan weerhouden om te bewegen. Maar als men niet regelmatig beweegt, worden gewrichten stijver en pijnlijker, spieren verliezen kracht,  botten verzwakken, de weerstand vermindert, de bloedsomloop vertraagt en het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes neemt toe.

Effecten van Tai Chi

Tai Chi helpt klachten als pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren te verminderen, de spierkracht te verbeteren en de flexibiliteit van de gewrichten te vergroten. Ook het evenwicht verbetert. Tai Chi for Arthritis geeft bovendien een gevoel van rust en ontspanning, verbetert de  slaap, en doet vermoeidheid afnemen, want door Tai Chi krijgt u namelijk energie en wordt u fitter. Bovendien vertraagt Tai Chi het verouderingsproces.

Iedereen kan Tai Chi for Arthritis leren. De bewegingen zijn langzaam en rustig en de mate van inspanning kan gemakkelijk aangepast worden, waardoor het veilig en effectief is voor elke doelgroep.

Inhoud van de lessen

Onze lessen bestaan uit diverse onderdelen, we beginnen met een warming up en Qi Gong oefeningen, afgewisseld met balans,- en valtraining, of voetmassage en voetoefeningen. Daarna krijgt u elke les een deel van de Tai Chi vorm uitgelegd en oefenen wij deze groepsgewijs met u. Zo kunt u aan het einde van de cursus zelfstandig de vorm uitvoeren.

Met onze  filmpjes kunt u ook thuis de Tai Chi vorm blijven oefenen.

Wij  zullen u tijdens de lessen steeds uitleg geven op welke manier Tai Chi / Qi Gong werkt en hoe u de diepere effecten in uw dagelijks leven kunt toepassen.